Fotoalbum

Historie De Citadel

Jan Flim - De Citadel
Jan Flim is een bekend gezicht in Rijssen. Al 45 jaar werkzaam in de installatiebranche. Na zijn afscheid bij de Van Dam Groep vanwege zijn pensionering is hij nog altijd bij De Citadel te vinden. Jan is de "herbergier" van De Citadel en een ervaren netwerker. Hoe doe je dat, netwerken? Hij schiet in de lach: „Dat woord bestond vroeger nog niet. Ik zie mijzelf dan ook niet als netwerker. Ik ben het type ‘ouderwetse vertegenwoordiger’. Mijn offertes gaf ik altijd persoonlijk af bij mijn klanten. De jongere generatie mailt vaker. Dat is niet mijn ding. Ik moet het hebben van de ‘face to face’- contacten.”

Bron: Twentsche Courant Tubantia
 
In 1978 begon hij zijn eigen onderneming: Flim Installaties. Hij startte moederziel alleen en deed zowel de montage, verkoop als administratie. Dat laatste is nooit zijn sterkste kant geweest, erkent Jan: “Ik ben een prima organisator, kan vooruitdenken, verkopen en spreken in het openbaar. Maar ik ben een slechte boekhouder. Dat heeft het leven mij soms pijnlijk geleerd.” Flim Installaties groeide gestaag. Op het hoogtepunt werkten er 130 mensen. In 1992 ging Flim Installaties op in de Van Dam Groep. Hij werd commercieel manager en richtte zich op de vestiging in Raalte en later in Den Bosch van waaruit het ‘Paleiskwartier in die plaats ontstond. Het ‘paradepaardje’ van Jan. Van Dam installeerde daar ruim 140.000 m2 installatiewerk in kantoorruimtes. De laatste vijf jaar was hij ambassadeur bij Van Dam en bracht zijn werkweek om gezondheidsredenen terug tot twee dagen.
In 1984 huurde hij samen met Jorissen, Schreuder en de Akor de onderverdieping van het Citadelpand aan de Walstraat in Rijssen. “We hebben flink zitten brainstormen welke functie deze prachtige ruimte zou moeten hebben.” Na wat mislukte avonturen zoals een expositieruimte en een autoshow, vonden de heren het ei van Colombus. De Citadel werd een echt bouwinformatiecentrum; een permanente expositie met alle informatie en materialen van stenen tot verwarming van alle exposanten die verbonden waren aan de Citadel. “Om naamsbekendheid te genereren organiseerden we destijds een grote expositie over de Oranjes. Het materiaal kwam van over de hele wereld. Ik kon mijn etaleursvak weer eens uitoefenen. Er kwamen zo’n 20.000 bezoekers.”
“Twee jaar geleden merkten we echter dat het concept van het permanente bouwinformatiecentrum achterhaald was”. Een grote verbouwing volgde. De Citadel is nu een open, lichte ruimte met een moderne uitstraling en een multifunctionele functie. Flim: “We hebben de omslag gemaakt naar een netwerkhuis voor elke ondernemer. Ook buiten de bouw. Met een moderne conferentiezaal, voorzien van alle technische snufjes. Er is een keuken geïnstalleerd, zodat er kookworkshops gehouden kunnen worden en het gebouw is voorzien van draadloos internet. Verder is er een ruimte voor vertrouwelijke gesprekken. De vroegere exposanten hebben een ‘banner’ in de Citadel en zijn verenigd in een netwerk, dat – geheel in de stijl van Jan - het ‘face2face’-netwerk heet.
Daarnaast is er sinds eind vorig jaar een nieuw Citadel-netwerk voor kleine ondernemers (tot 5 fte in dienst) en zzp-ers opgezet. Deze ondernemers komen uit alle branches. Een succesvol concept. In de Citadel organiseren de netwerken hun bijeenkomsten, vergaderen, organiseren cursussen en komen flexwerken. Trots: “Al deze voorzieningen zijn bij het lidmaatschap inbegrepen. Er zijn veel netwerkclubs in Nederland. Maar wie heeft er zo’n prachtig huis?”
Zijn advies voor startende ondernemers? “Blijf met beide benen op de grond. En doe wat je belooft.
De face to face werkwijze werkt echt".